Get this Widget

Poluarea luminoasă ne împiedică să descoperim cerul

0

Știați că… există poluare luminoasă?. E bine da, există și rezultă din lumina excesivă și obositoare produsă de oameni noaptea. Această lumină provine din surse artificiale, în special electricitate, iluminând case, birouri, străzi, panouri publicitare sau faruri de mașină.

Există două tipuri principale de poluare luminoasă: sursa punctuală, care este lumină directă de la o sursă, și efectul skyglow, efectul combinat și acumulat al iluminării sursei punctuale care se răspândește prin atmosferă. Aceasta este ușoara strălucire care se poate  vedea la orizont,  privind spre un oraș dintr-o zonă rurală.

O pană de curent i-a lăsat să vadă pentru prima dată Calea Lactee

O întâmplare de acum 25 de ani din Los Angeles vine să confirme faptul că oamenii sunt atât de afectați de acest tip de poluare, încât pierd multe din minunile pe care Universul ni le-a pus la dispoziție.

În urmă cu un sfert de secol, orașul american a trecut printr-o pană de curent cauzată de un cutremur. Atunci, Los Angeles a fost scufundat în întuneric o perioadă mai lungă de timp.

În timp ce luminile din oraș erau stinse, serviciul de urgență- 911 a fost luat cu asalt de apelurile oamenilor panicați. Ei anunțau că “un nor argintiu uriaș” înconjura cerul. De fapt, oamenii nu au realizat că pana de curent, care le-a cuprins orașul, le-a permit să vadă pentru prima dată Calea Lactee.

80% din populația lumii trăiește astăzi sub un  cer  poluat luminos

Statisticile relevă că de pe aproape un sfert din suprafața Lumii  se observă cerul sub efectul poluării luminoase. Mai mult, 80% din populația Terrei trăiește astăzi sub un  cer  poluat luminos, ceea ce înseamnă că o treime din umanitate nu mai poate vedea Calea Lactee. (vezi figura alăturată).

Introducerea luminii artificiale pe timp de noapte a apărut într-un Univers  care este foarte întunecat. În afară de strălucirea blândă a luminii cerești,  oamenii au uitat, din păcate, că jumătate de Planetă este, de fapt,  în orice moment al zilei într-un întuneric total.

Datorită luminii soarelui, viețuitoarele de pe Pământ s-au adaptat la cicluri de zi și noapte constante și regulate. Multe specii folosesc aceste cicluri de lumină solară și cicluri de lună, pentru a-și controla comportamentul, activitatea și somnul, precum și  perioadele de reproducere și de hrană . Dar acum, acoperirea spațială a poluării luminoase este mare, iar intensitatea sa este în creștere.

Planeta se confruntă cu o mare problemă, existând tot mai multe dovezi care indică faptul că o iluminare crescută are o serie de efecte negative.

Lumina artificială distruge viața

Iluminarea afectează în mod negativ mediul înconjurător deoarece perturbă ciclurile naturale ale luminii la care sunt supuse toate speciile. Acestea includ modificări ale împărțirii în timp a activităților normale, cum ar fi cântatul,  activitatea/repaus, căutarea hranei sau modificarea sănătății individuale.

Crește, de asemenea, numărul dovezilor care arată că iluminatul excesiv are efecte negative asupra sănătății umane. Melatonina este hormonul care  controlează somnul și eliberarea ei  în organism este influențată de lumină. Schimbările în regimul luminos, independente  de ciclurile  naturale zi-noapte, cauzate de poluarea luminoasă, pot duce la întreruperea eliberării naturale a acestui hormon vital.  Efectele constau în  obezitate,  reducerea calității somnului și afectarea memoriei.

Deoarece melatonina este un antioxidant care poate elimina radicalii liberi, întreruperea eliberării sale prin lumină artificială poate crește riscul de cancer.

Perturbarea ciclurilor de lumină naturală este deosebit de accentuată datorită  sistemelor mai noi de tip  LED (diodă emițătoare de lumină), care sunt din ce în ce mai răspândite la nivel global pentru beneficiile lor în materie de eficiență energetică. Cu toate acestea, există puține referințe privind consecințele lor negative asupra sănătății.

Se caută soluții

Un raport recent publicat în revista Science a subliniat cinci strategii-cheie pentru a reduce iluminatul la nivel global,  fără să reducă neapărat  beneficiile  acestuia:

  • Trebuie evitată introducerea luminii în zonele rămase sălbatice.
  • Lumina trebuie să fie la cea mai mică intensitate utilizabilă.
  • Iluminatul trebuie utilizat numai acolo unde este imperios necesar și eventual protejat prin scutiri dacă este posibil.
  • Iluminatul ar trebui să fie “mai cald”, ceea ce înseamnă că ar trebui folosite mai multe culori portocalii decât în spectrul alb dur.

Perspectiva africană

Având în vedere amploarea și consecințele gravității, privind poluarea luminoasă  o cercetare  asupra efetelor în Africa ar oferi o surprinzătoare perspectivă. Africa rămâne una dintre cele mai puțin poluante continente, dar acest lucru se schimbă rapid odată cu extinderea infrastructurii de iluminat, care este strâns legată de dezvoltarea economică. Acest lucru este valabil mai ales pentru zonele rurale care pot avea din ce în ce mai mult acces la rețele electrice și la lumini LED.

Poluarea luminoasă este un fenomen pervertit și din ce în ce mai bine cunoscut pentru schimbarea globală. În timp ce mulți africani mai pot vedea Calea Lactee, expansiunea infrastructurii de iluminat este iminentă. Ca și în cazul altor factori de schimbare globală, continentul se află într-un moment important pentru a se asigura că traiectoria sa economică nu compromite sănătatea sa umană și a mediului. Rămâne să fie stabilit care este cel mai bun mod de a face acest lucru pentru poluarea luminoasă.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Word Economic Forum / Pixabay.com

 

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply