Get this Widget

PREMIERĂ MEDICALĂ MONDIALĂ: Transplant de ficat de la mamă seropozitivă la copilul seronegativ

0

O echipă medicală de la Universitatea din Witwatersrand, Johannesburg, a realizat o premieră mondială, efectuând transplantarea unei părţi din ficatul unei mame seropozitive la copilul acesteia seronegativ. A fost singura soluție prin care medicii au putut salva viața copilului care suferea de o afecţiune hepatică.

În momentul operației, pacientul se afla de şase luni în aşteptarea unei grefe, fiind spitalizat în mod frecvent pentru complicaţii care i-ar fi putut pune în pericol viaţa. În lipsa unui donator compatibil, mama copilului s-a oferit să-i dea o parte din ficatul său. “Fără această grefă, copilul ar fi decedat cu siguranţă“, au spus reprezentanţii Universităţii din Witwatersrand, Johannesburg, la al cărei centru medical a avut loc intervenţia chirurgicală.

Această grefă, “o premieră mondială“, realizată de la un adult seropozitiv care avea o încărcătură virală nedetectabilă, oferă noi alternative pentru cei care au nevoie de transplant de organe. Practic, pune la dispoziţie “un nou grup de donatori în viaţă care ar putea salva vieţi“, au spus cercetătorii.

Intervenția, realizată în urmă cu un an, a fost abia acum prezentată de medicii care au efectuat transplantul. Specialiștii au menționat faptul că micuțul pacient se simte bine şi nu prezintă semnele unei infecţii cu HIV. “În săptămânile care au urmat de la operaţia de aplicare a grefei, am crezut că micul pacient era seropozitiv“, a explicat chirurgul Jean Botha, ale cărui cercetări au fost publicate în revista AIDS.

Teste recente sugerează că micul pacient nu a fost totuşi infectat. Tratamentul care i-a fost prescris ar fi “putut să împiedice contaminarea cu HIV. Nu vom şti sigur decât după ce va trece mai mult timp“, a adăugat Botha.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Universitatea din Witwatersrand, Johannesburg

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply