Get this Widget

Dieta bazată pe supe şi shake-uri

0

Cercetătorii au pus la punct o nouă soluție care poate veni în sprijinul persoanelor obeze. Este vorba despre dieta cu supe şi shake-uri. Un studiu publicat în jurnalul BMJ arată că dietă care presupune înlocuirea alimentelor solide cu supe şi shake-uri poate ajuta persoanele obeze să piardă o cantitate importantă din greutatea corporală.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford au realizat o cercetare care a vizat ca mai mulţi pacienţi din Marea Britanie cu o valoare a indicelui masei corporale (IMC) peste 30 să urmeze o dietă cu doar 810 calorii pe zi. După un an subiecții au pierdut în medie aproape 11 kilograme.

În urma acestui studiu, cercetătorii au ajuns la concluzia că programele de înlocuire totală a dietei pot fi recomandate fără reţineri de medicii de familie şi ar putea contribui la scăderea numărului de pacienţi cu afecţiuni asociate obezităţii şi care se prezintă la cabinetele acestora. Studiul clinic a fost realizat pe 278 de adulţi obezi, împărţiţi în două grupuri. Cei din primul eşantion au fost înrolaţi într-un program de gestionare a greutăţii şi au beneficiat de consiliere şi susţinere medicală. Persoanele din al doilea grup au urmat un plan de înlocuire totală a dietei timp de 24 de săptămâni.

Participanţii la programul ”Cambridge Weight Plan” şi-au redus aportul caloric consumând 810 calorii pe zi, acumulate în principal din supe, shake-uri şi suplimente, pe o perioadă de opt săptămâni. Ulterior, ei au trecut treptat la alimentaţia obişnuită şi au beneficiat de consiliere nutriţională. După 12 săptămâni, au fost încurajaţi să înlocuiască o masă pe zi cu un produs alternativ, la fel ca în timpul dietei.

Studiul a descoperit că participanţii care au urmat planul de înlocuire a dietei au pierdut în medie 10,7 kilograme din greutatea corporală după 12 luni, cu 7,2 kilograme mai mult în comparaţie cu subiecţii din primul grup. Totodată, ei au prezentat o reducere a riscului de apariţie a bolilor de inimă, accident vascular cerebral şi diabet.

Aproape jumătate (45%) dintre persoanele obeze care au urmat planul de înlocuire totală a dietei au reuşit să piardă peste 10% din greutatea corporală în comparaţie cu procentul de doar 15% înregistrat în rândul pacienţilor din primul grup.

Cercetarea demonstrează că programele de înlocuire totală a dietei sunt sigure şi eficiente şi pot fi recomandate de medicii de familie. ”În trecut, ne-am temut că scăderea rapidă în greutate într-o perioadă scurtă poate conduce ulterior la acumularea rapidă a kilogramelor eliminate. Însă, acest studiu demonstrează că la nouă luni după faza intensivă de scădere din greutate participanţii au slăbit de cel puţin trei ori mai mult în comparaţie cu cei care au urmat un regim convenţional”, a declarat Susan Jebb, cercetătoare la Universitatea din Oxford.

Autor: Mădălina Lazăr
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply