Get this Widget

Medicii ICUTR au realizat primele transplanturi pediatrice din acest an

0

Medicii Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) reușesc noi performante, săptămâna aceasta fiind realizate primele transplanturi pediatrice din acest an.

În primele două zile ale săptămânii, au fost realizate primele transplanturi pediatrice din acest an. A fost vorba de un transplant la un băiat de 13 ani din Braşov care a primit un rinichi de la mama sa şi de o fată din judeţul Timiş, care a primit un rinichi de la un donator pediatru cu moarte cerebrală, în vârstă de 14 ani, de la Oradea. Al doilea rinichi al donatorului de la Oradea, a fost transplantat unei tinere de 19 ani, din Satu-Mare, care avea insuficienţă renală cronică de la vârsta de 13 ani. (…) Echipa de transplant a Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca este în măsură să răspundă oricăror provocări legate de transplantul renal“, se arată într-un comunicat transmis de conducerea ICUTR.

Este important de menționat că transplantul renal la copil este o procedură dificilă pe care şi-o asumă doar centrele cu experienţă. “Echipa ICUTR este recunoscătoare generozităţii familiei care a înţeles şi a acceptat actul donării. Datorită gestului lor nobil, mai multe persoane vor putea să trăiască“, se mai spune în comunicatul amintit.

Anul acesta au fost realizate 32 de transplanturi renale dintre care 24 de la donator cu moarte cerebrală şi 8 de la donator viu.

Intervențiile din această săptămână vin să confirme faptul că activitatea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal a reintrat în normal. Unitatea a traversat o perioadă foarte grea, după ce numele său a apărut  într-o serie de anchete care îl vizau pe medicul clujean Mihai Lucan.

Mai mult, ICUTR a trecut în ultimele luni printr-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar, apelând inclusiv la ajutorul Ministerului Sănătăţii. La începutul anului 2017, din cauza unor acţiuni ale fostei conduceri, datoria acumulată de ICUTR din anul 2013 ajunsese la 1,7 milioane de lei. În plus, la finalul anului 2017, procesul de executare silită şi-a produs efectele, conturile din Trezorerie şi din bănci ale institutului fiind poprite.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto:  ICUTR 
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply