Get this Widget

Peștele este un aliat în lupta împotriva cancerului

0

Alimentația are o influență majoră asupra stării noastre de sănătate. De exemplu, peștele este un aliat împotriva cancerului, un studiu recent arătând că un consum de trei sau mai multe porții de peşte pe săptămână reduce riscul dezvoltării cancerului colorectal.

Experții au constatat că persoanele care consumă peşte cu regularitate prezintă un risc de a dezvolta cancer colorectal cu 12% mai mic decât cei care consumă mai puţin de o porţie pe săptămână.

Concluziile studiului se referă la toate tipurile de peşte, iar persoanele care consumă doar porţii mici de peşte gras pot de asemenea să minimalizeze riscul de cancer colorectal cu 10%.

Ampla cercetare a fost realizată de o echipă din care au făcut parte şi experţi de la Universitatea Oxford şi Agenţia Internaţională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) și a fost publicată în revista Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Scopul studiului finanțat de World Cancer Research Fund (WCRF) este acela de a intensifica recomandările referitoare la consumul de peşte în rândul populaţiei.

În urma examinării obiceiurilor alimentare a 476.160 de persoane s-a ajuns la concluzia că consumul oricărui tip de peşte într-o cantitate de 359,1 grame pe săptămână a dus la o scădere a riscului de cancer colorectal cu 12%, în comparaţie cu consumul unei cantităţi de peşte mai mici de 63,49 grame pe săptămână.

În plus, persoanele care au consumat doar 123,9 grame de peşte gras pe săptămână precum somonul şi sardinele au prezentat un risc cu 10% mai mic de a dezvolta cancer colorectal.

O porţie obişnuită de peşte are circa 100 de grame.

Specialiștii menționează că peştele gras şi peştele uleios sunt o sursă extrem de bogată de acizi graşi polinesaturaţi cu catena lungă n-3 (n-3 LC-PUFA), despre care se crede că ar avea efecte protectoare asupra organismului, prevenind procesele inflamatorii.

Potrivit cercetării noastre, consumul de peşte pare să reducă riscul de cancer colorectal şi ar trebui încurajat ca parte dintr-o dietă sănătoasă. Un punct slab al studiului este acela că datele privind alimentaţia colectate de la participanţi nu au inclus informaţii despre administrarea suplimentelor de ulei de peşte. Aceste suplimente cu untură de peşte necuantificate ar putea de asemenea avea un efect asupra cancerului colorectal, fiind necesare studii suplimentare pentru a vedea dacă peştele sau uleiul de peşte influenţează riscul de cancer colorectal“, a spus Marc Gunter, cercetător principal în cadrul IARC.

Anna Diaz Font, directoarea de finanţare în domeniul cercetării în cadrul WCRF, apreciază că “motivele biologice pentru care consumul de peşte poate scădea riscul de cancer nu sunt pe deplin înţelese, dar una dintre teorii include acizii graşi specifici precum omega-3, care se găsesc aproape în mod exclusiv în peşte, având un efect protector prin intermediul proprietăţilor antiinflamatoare“.

Experții atrag atenția că 40% dintre toate tipurile de cancer sunt cauzate de un stil de viaţă nesănătos.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply