Get this Widget

Un nou record Sotheby’s Paris: O vază creată pentru împăratul Qianlong s-a vândut cu 16,2 milioane euro

0

Sotheby’s Paris a reușit un nou record după ce o vază chinezească de porţelan creată pentru împăratul Qianlong (1735-1796) a fost vândută pentru impresionanta sumă de 16,2 milioane euro.

Vaza Qianlong are o poveste spectaculoasă.Ea a fost achiziţionată în Franţa la finalul secolului al XIX-lea şi păstrată alături de alte “chinezării” în podul casei de la ţară al unei familii care nu o aprecia. Descoperită din întâmplare, vaza a fost transportată la Sotheby’s într-o banală cutie de pantofi.

Vaza este decorată cu un peisaj mirific, populat de cerbi lopătari şi cocori, în faţa unor stânci peste care curge o cascadă – înconjuraţi de pini şi de piscuri acoperite de ceaţă.

Această vază este singura cunoscută în lume cu astfel de detalii. Este o operă de artă majoră, este ca şi cum am fi descoperit un Caravaggio”, a explicat comisarul de licitaţie Olivier Valmier, în timpul prezentării lucrării.

Inițial, specialiștii au estimat că obiectul de artă se va vinde pentru o sumă cuprinsă între 500.000 şi 700.000 de euro, dar piesa aflată în perfectă stare de conservare a stârnit interesul colecționarilor.

Vaza Qianlong a fost cumpărată de un tânăr ofertant chinez prezent în cameră și a stabilit “recordul absolut pentru o lucrare vândută la Sotheby’s Paris de la deschiderea pieţei pentru casele de licitaţii străine şi totodată recordul pentru un porţelan vândut în Franţa”.

Reprezentanții Sotheby’s Paris au menționat că doar patru vase cu acest tip de peisaj sunt cunoscute că au fost produse în atelierele imperiale. O piesă ca formă şi stil similar, însă fără cocori, este păstrată la Muzeul Guimet din Paris.

Obiectele imperiale din perioada Qianlong sunt în special foarte căutate. Este cazul unui bol de porţelan aparţinând ”familiei porţelanurilor roz” care s-a vândut pentru suma de 30,4 milioane de dolari în luna aprilie anul trecut la Sotheby’s din Hong Kong sau al unui sigiliu imperial din aceeaşi perioadă, care a stabilit un record mondial, fiind achiziţionat cu 21 de milioane de euro în decembrie 2016 la o licitaţie organizată la Paris.

Bolul are un diametru de 14,7 centimetri și este pictat pe un fundal roz, fiind decorat cu “falangcai”, ornamente cu email realizate combinând tehnicile chinezeşti cu cele occidentale. Pe bol se remarcă mai multe tipuri de flori, printre care narcise galbene, nu foarte comune pe porţelanurile chinezeşti.

În prezentarea de pe site-ul Sotheby’s se menționează că bolul a fost folosit de împăratul Kangxi în deceniul al doilea al secolului al XVIII-lea şi a fost realizat într-un atelier imperial al Oraşului Interzis din Beijing de către o mică echipă de artizani, cu ajutorul iezuiţilor din Europa, folosind propriile lor tehnici şi material.

Este în mod absolut cel mai frumos exemplar de acest fel. În total se cunosc doar trei boluri cu acest magnific fundal roz “, a declarat Nicolas Chow, preşedintele Sotheby’s Asia.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto:Sotheby’s
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply