Get this Widget

Cărți de pus sub brad

0

Litera ne oferă o listă de 20 de cărți de pus sub brad. Pentru cei care n-au găsit cadoul potrivit pentru persoanele dragi, o carte poate reprezenta un dar minunat.

În articolul de astăzi găsiți zece sugestii interesante, urmând ca miercuri să revenim cu alte zece titluri la fel de incitante.

Stilul direct este una dintre principalele calități ale scriitoarei Edith Wharton despre care Gore Vidal spunea că este unul dintre cei trei sau patru romancieri americani care pot fi considerați importanți.

Romanul “Rivalitate” o are în centru pe Kate Clephane. După ce a petrecut un timp îndelungat pe Riviera, împreună cu o comunitate americană expatriată, Kate Clephane decide să se întoarcă la New York, unde prezența îi fusese multă vreme refuzată de înalta societate, pentru vina de a-și fi abandonat soțul și fetița de trei ani. Cea care îi dorește întoarcerea este fiica sa, Anne, care vrea ca mama ei să îi fie alături la nunta cu Chris Fenno, erou de război, dar, în același timp, om fără talente deosebite și arivist de profesie. Kate este însă prea puțin interesată de adevăratele intenții ale lui Chris față de fiica ei, deoarece, în trecut, bărbatul i-a fost amant, iar ea este încă îndrăgostită de el. Dilema morală a femeii (să-i mărturisească fiicei sale secretul sau să tacă?) și drama ce va urma conduc spre un final care a scandalizat societatea americană la vremea apariției cărții.

Adevărul e că nici un romancier al vremii noastre […] nu a fost atât de neîndurător, atât de sarcastic, atât de aspru, cum a fost Edith Wharton când a atacat vulgaritatea și eșecurile societății noastre,” declara cunoscutul critic literar Irving Howe.

Din lista recomandărilor făcute de Litera nu avea cum să lipsească “Povestea mea”, despre care putem spune că este cartea momentului pe plan internațional.

Michelle Obama, fosta Primă Doamnă a Americii vine în fața cititorilor săi cu o autobiografie fascinantă în care sunt prezentate într-un mod direct realitățile din viața unei femei puternice.

Sunt multe lucruri pe care încă nu le știu despre America, despre viață, despre ce ar putea să aducă viitorul. Dar mă cunosc pe mine însămi. Tatăl meu, Fraser, m‑a învățat să muncesc din greu, să zâmbesc des și să mă țin de cuvânt mereu. Mama mea, Marian, mi‑a arătat cum să judec singură lucrurile și cum să‑mi fac vocea auzită. Împreună, în apartamentul nostru înghesuit din sudul orașului Chicago, ei doi m‑au învățat să descopăr ceea ce e important în povestea noastră, în povestea mea, în marea poveste a țării noastre. Chiar dacă nu e totul frumos sau perfect. Chiar dacă este mai real decât ai vrea să fie. Povestea ta este tot ce ai, tot ce vei avea vreodată. Este ceva ce merită prețuit,” susține Michelle Obama.

Povestea mea” este cartea în care Michele Obama descrie pentru prima dată primii ani ai căsniciei sale, când încerca să găsească echilibrul între carieră și ascensiunea rapidă în politică a soțului ei. Mai mult, dezvăluie detalii intime din discuțiile pe care le-au purtat înainte de candidatura lui Barack Obama la președinție și impresii despre rolul pe care ea l-a jucat în campania lui electorală, ca o figură populară, dar și foarte des criticată.

Pentru cititorii pasionați de genul thriller, Litera recomandă romanul “Văduve”, semnat de Lynda La Plante, regina romanului polițist.

Un jaf asupra unei autospeciale blindate pentru transport de valori eșuează lamentabil și trei femei rămân văduve.

Când Dolly Rawlins descoperă planurile soțului său pentru jaful ratat, o idee prinde contur în mintea ei…Ar putea ea și celelalte soții să termine treaba pe care soții lor au început-o? Pe măsură ce femeile pun la cale jaful, devine clar că altcineva trebuie să fi fost implicat. Dar numai trei cadavre au fost găsite la locul faptei. Cine a fost cel de-al patrulea bărbat? Și unde este acum?

Un roman tipic pentru Lynda La Plante, Văduve este o carte pur și simplu uimitoare. Nu e nimeni ca Dolly Rawlins. De citit neapărat,“ scrie Northern Crime.

La rândul său Sunday Telegraph spune despre “Văduve” că este „o carte de o rară autenticitate.“ „Plină de răsturnări de situație,“notează și Independent on Sunday.

Romanul “Un nou început”, semnat de Kristin Hannah, își conduce cititorii în  imprevizibila, necruțătoare, neîmblânzita Alaska.

Acțiunea cărții se petrece în 1974. Pentru o familie aflată în criză, Alaska  este proba de supraviețuire supremă. Leni, fiica adolescentă a soților Ernt și Cora Allbright, prinsă în relația pasională și furtunoasă dintre părinții ei, îndrăznește să spere că un nou cămin în Alaska va aduce cu sine un viitor mai bun pentru familia sa. Mama ei va face orice pentru bărbatul pe care îl iubește, chiar dacă asta înseamnă să-l urmeze în necunoscut.

La început, Alaska pare să fie răspunsul la problemele lor. Zilele lungi, însorite și generozitatea localnicilor suplinesc lipsa de experiență și de resurse a familiei. Dar, pe măsură ce se apropie iarna și întunericul coboară peste Alaska, familia începe să se destrame. Leni îl întâlnește însă pe Matthew, iar acesta – grijuliu, bun, curajos – o face să creadă în posibilitatea unei vieți mai bune…

“Un nou început” este o poveste îndrăzneață și emoționantă despre dragoste și pierdere, despre lupta pentru supraviețuire și sălbăticia care sălășluiește nu doar în natură, ci și în ființa umană.

Am adorat această carte și, mai mult decât atât, am devenit obsedată de ea. N-am putut să respir sau să mă mișc până nu am ajuns la final. Nu știu să fie vreo carte care să mă fi înfuriat, să mă fi entuziasmat sau să mă fi emoționat într-atât, adesea pe parcursul aceluiași capitol. Personajele sunt fragile și vulnerabile, puternice și naive, iar Hannah ne oferă o lecție magistrală despre felul în care dragostea ne poate salva și ne poate distruge,”spune Karen Swan.

O adevărată epopee,“ notează The Washington Post. „Încântătoare,“ comenteazăThe New York Times.

De pe lista lui Moș Crăciun nu ar trebui să lipsescă romanul “Mici focuri pretutindeni” al scriitoarei Celeste Ng.

În Shaker Heights, o suburbie liniștită din Cleveland, totul este planificat – de la culoarea caselor și până la viețile oamenilor. Și nimeni nu întruchipează mai mult spiritul orașului decât Elena Richardson, al cărei principiu călăuzitor este să respecte regulile. Atunci când Mia Warren – o artistă enigmatică și mamă singură – ajunge în oraș cu fiica ei adolescentă, Pearl, și închiriază o casă de la familia Richardson, Mia și Pearl devin mai mult decât chiriașe: toți cei patru copii Richardson sunt atrași de perechea mamă–fiică. Dar Mia are un trecut misterios și o lipsă de respect față de reguli care amenință să distrugă această comunitate ordonată.

Când prietenii apropiați ai familiei Richardson încearcă să adopte o fetiță de origine chineză, se dezlănțuie o bătălie pentru custodie care împarte în mod dramatic orașul, Mia și Elena aflându-se în tabere opuse. Însă Elena este hotărâtă să descopere secretele din trecutul Miei, iar obsesia ei va avea urmări devastatoare…

“Mici focuri pretutindeni” explorează povara secretelor, natura artei și a identității, atracția irezistibilă a maternității și falsa credință că respectarea regulilor poate preveni dezastrul.

Mi-a plăcut la nebunie Mici focuri pretutindeni. E poate romanul meu preferat dintre cele pe care le-am citit anul acesta,“ declară John Green. „Am citit Mici focuri pretutindeni dintr-o suflare,“ punctează Jodi Picoult. „Spiritual, serios și sensibil. Un roman minunat,“comentează și Paula Hawkins.

Pentru cei care vor să descopere un scriitor român la modă, “Testamentul lui Abraham”, roman semnat de Igor Bergler, este alegerea perfectă.

Un scandal cu prostituate la summitul Americilor de la Cartagena. Un atentat la viața președintelui Statelor Unite. O bibliotecă dispărută de 2 000 de ani. O organizație secretă. Și încă una. O lungă istorie de papi mincinoși. Criminali de război. Un oraș legendar. Agenți cu identități multiple. O bestie numită „El Diablo“. Și toate numele sale. Doar simpla ei apariție te face să încărunțești pe loc. Un asasin plătit care îl știe pe dinafară pe Borges. Zece manuscrise dispărute ce reapar brusc. Și codurile complicate ascunse în ele. Un uriaș și un pitic. Și un festin roman. Un basilisc și un șarpe cu pene. O femeie fatală. Un polițist care nu poate uita niciodată nimic. Un psihiatru care crede că 240 de călugări franciscani îi locuiesc creierul. Un om cu părul portocaliu. O poveste cu sclavi. Și cu președintele lor. Oameni obișnuiți prinși în întâmplări neobișnuite. Un trecut care devine pentru câteva clipe prezent, doar pentru a dispărea din nou pentru totdeauna. Cervantes și Eco și Borges. Și peste toate astea, cărțile. Toate cărțile.

Roman polițist, roman de aventuri, thriller, roman metafizic, roman istoric, desfătare erudită, parodie în cel mai înalt grad, Testamentul lui Abraham este, în opinia mea, o carte inegalabilă. Cu acest roman, mai mult chiar decât cu Biblia pierdută, Igor Bergler dovedește că e un scriitor extraordinar. Și nu numai pentru literatura română,“ susține Jean Harris.

Jojo Moyes este o scriitoare din ce în ce mai iubită, poveștile sale fiind gustate de cititori din întreaga lume.

“Un bilet pentru Paris” este un roman care în mod sigur va face deliciul celor dornici să descopere povești romantice. Nell are douăzeci și șase de ani și nu a fost niciodată la Paris. De fapt, nu a fost plecată niciodată într-un weekend romantic, niciunde. Să călătorească în străinătate nu e ceva ce ar face în mod obișnuit. Dar când iubitul ei nu apare pentru minivacanța plănuită, Nell are ocazia să le dovedească tuturor – inclusiv sieși – că viața poate oferi întotdeauna surprize. Singură în Paris, Nell își descoperă o latură pe care nu și-o cunoștea: aceea de ființă independentă și îndrăzneață. Ar putea deveni acest weekend cel mai aventuros din viața ei?

Amuzantă, fermecătoare și irezistibilă, “Un bilet pentru Paris” este o carte care nu-i va dezamăgi pe fanii lui Jojo Moyes.

O poveste de dragoste de modă veche…E ca și cum Moyes ar fi făcut o rezervare pentru o vacanță și ne ia cu ea. La Paris. Amour!“, scrie USA Today. „O doză de romantism parizian prin intermediul unui personaj fermecător,“ notează People Magazine. „O fantezie încântătoare, o carte care se poate citi ușor într-un weekend, cu sau fără un pahar cu vin,“ menționează Miami Herald.

“Algoritmul fericirii” de P.Z. Reizin este, după cum nota The Bookseller, „un soi de comedie a erorilor shakespeariană, doar că în loc de zei avem parte de niște inteligențe artificiale neastâmpărate care încearcă să se amestece în treburile oamenilor. Extrem de amuzantă.”

Jen e tristă. Aiden ar vrea s-o vadă fericită. Vi se pare simplu? Doar că Jen e o femeie de treizeci și ceva de ani pe care a părăsit-o iubitul, iar Aiden e un soft complicat și costisitor.

Aiden știe totul despre Jen. Având acces la toate dispozitivele ei, știe ce melodie ascultă cel mai des și care sunt fotografiile ei preferate. Pe baza observațiilor sale și a unui algoritm numai de el știut, Aiden a calculat că, pentru a atinge satisfacția optimă, Jen are nevoie de un nou bărbat. Și cu tot internetul la dispoziția sa, lui Aiden îi e ușor să găsească specimenul desăvârșit și să aranjeze o întâlnire. Doar că Jen nu pare deloc pregătită să pună în aplicare planul perfect al lui Aiden.

Poate așadar o inteligență artificială să descopere inteligența emoțională la timp pentru a repara viața lui Jen? Și pentru a afla ce anume îi face pe oameni fericiți?

Mi-a plăcut la nebunie această carte. Amuzantă, neobişnuită, surprinzătoare,“declara Jojo Moyes. „Jurnalul lui Bridget Jones pentru era digitală,“ scris Daily Records. „Ingenios… un roman pentru fanii lui David Nicholls,“ nota și Daily Mail. „O comedie romantică spumoasă… o poveste de iubire exuberantă… fermecătoare,”sublinia Kirkus Reviews.

Lista cărților de pus sub brad continuă cu “Psihoterapia lui Dumnezeu”.

În acest volum, Boris Cyrulnik analizează nevoia umană de a avea o credință și legătura dintre atașamentul religios, fie el individual sau colectiv, și condițiile sociale, economice, politice sau istorice. De unde vine credința? Care sunt rădăcinile ei psihosociale? Cum putem ști de ce în anumite contexte credința este pozitivă, iar în altele duce spre integrism? Cum pot fi înțelese din punct de vedere științific efectele adesea psihoterapeutice și uneori perverse ale religiozității? Unul dintre cei mai cunoscuți psihologi ai lumii ne oferă o viziune inedită cu privire la relația noastră cu religia. O reflecție originală privitoare la psihoterapia sacrului și la rolul fundamental pe care îl joacă atașamentul în sentimentul religios.

Boris Cyrulnik, neuropsihiatru, este director de educație la Universitatea din Toulon, unde predă etologia umană, și ofițer al Legiunii de Onoare. În 2018, Emmanuel Macron l-a desemnat să reformeze sistemul educaţional din Franţa. Este cunoscut mai ales drept cel care a făcut celebru conceptul de „reziliență“. Semnează mai multe volume de mare succes, cu 2,5 milioane de exemplare vândute în întreaga lume, printre care Un merveilleux Malheur (1999), Les Vilains Petits Canards (2001), Sauve-toi, la vie t’appelle (2012) și Ivres paradis, bonheurs héroïques (2016).

Încheiem recomandările de astăzi cu romanul “Unde ai dispărut, Bernadette!” de Maria Semple. Când Bee, fiica de cincisprezece ani a lui Bernadette, îi cere mamei sale să plece în excursia cu familia pe care i-a promis-o dacă obține rezultate bune la școală, aceasta din urmă începe să facă pregătiri frenetice pentru călătorie. Agorafobă și extenuată de viața în Seattle pe care nu și-a dorit-o niciodată, Bernadette este în pragul unei crize de nervi până când, într-o bună zi, dispare de acasă. Iar lui Bee nu-i rămâne decât să pună cap la cap e-mailuri, documente oficiale și scrisori pentru a dezvălui trecutul secret pe care Bernadette l-a ascuns timp de zeci de ani…

La fel de inteligent și de strălucitor pe cât este de fermecător…Unde ai dispărut, Bernadette? își poartă cititorii într-o aventură a imaginației originală și emoționantă,“scrie Elle. „Captivant și extrem de ingenios,“notează Entertainment Weekly.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Litera / Pixabay.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply